TSK in het nieuws

In Nieuws uit Berkelland staat onze 'nieuwe' klas in de spotlights!

https://www.nieuwsuitberkelland.nl/2021/12/nederlandse-taal-leren-op-o-b-s-de-voshaar-haarlo/

 

En ook de Tubantia besteedt aandacht aan onze school:

https://www.tubantia.nl/achterhoek/haarlo-sluit-kinderen-nieuwkomers-liefdevol-in-de-armen-na-een-jaar-leren-ze-de-taal-bijna-vanzelf-op-het-schoolplein~a0819b45/ 

 

 

Nederlandse taal leren op O.b.s. De Voshaar

Openbare basisschool De Voshaar geeft sinds een paar weken les aan kinderen die nieuw zijn in Nederland. Deze kinderen beheersen de Nederlandse taal onvoldoende, om op een reguliere basisschool de lessen te kunnen volgen. De taalschakelklas biedt hierin de oplossing.

De taalschakelklas (TSK) biedt onderwijs dat gericht is op het verwerven van de Nederlandse taal.

Er is een speciaal leerprogramma opgesteld, met veel tijd voor woordenschat, lezen en schrijven.

Door te werken met thema's krijgen de woorden betekenis. Zo is er de eerste periode gewerkt met het thema feesten. Op deze wijze krijgt het onderwijs meer betekenis voor de kinderen.

Leerlingen die voor deze klas worden aangemeld, komen uit de gemeente Berkelland en zitten gedurende één jaar in deze klas. Ze starten wanneer ze op hun nieuwe plek zijn komen wonen. Hierdoor is het moment van starten (en weer weggaan) voor elke leerling anders.  Nadat het jaar is afgelopen, zullen ze instromen op een school in hun eigen woonplaats.

Dit betekent dat het onderwijs per leerling op maat gesneden moet zijn. Elk kind zit in een andere fase van zijn of haar ontwikkeling.

Het thematisch werken en gepersonaliseerd werken zijn twee speerpunten die basisschool De Voshaar tevens centraal heeft staan. Door te werken met de digitale methode Gynzy, kan voor elke leerling het passende rekenaanbod aangeboden worden. Thematisch zaakvakonderwijs biedt veel kansen voor groepsdoorbrekend onderwijs. De kinderen leren met elkaar en leren van elkaar.

Door deze onderwijsontwikkelingen is De Voshaar de ideale plek voor de TSK. Er wordt dan ook veel interactie en samenwerking binnen de school gezocht. Samen leren en samen spelen, dit gebeurt op een natuurlijke manier in de schoolorganisatie. Hierdoor is De Voshaar een verrijking voor de TSK groep en is de TSK groep een verrijking voor De Voshaar.

 

 

 

Naar het overzicht